BEGROTING 2021
portal

Thema

Thema Grondzaken en vastgoed

Wat willen we bereiken?

  • Goede invulling van ons ruimtelijk beleid en realisatie van ruimtelijke doelstellingen.
  • Verlaging van de risico’s die onze grondposities en projecten met zich mee brengen.
  • Doelmatig gebruik van het gemeentelijk maatschappelijk vastgoed.

Wat gaan we er voor doen?

Nieuwkoop is een groeiende gemeente met een flinke woningbehoefte van 1900 te bouwen woningen in de periode 2019-2029. Deze woningbehoefte kan niet volledig worden gefaciliteerd op locaties binnen bestaand stads- en dorpsgezicht (bsd) en op de gronden aansluitend op de bsd die in bezit zijn van de gemeente.

In het ‘Integraal Woningbouwprogramma Nieuwkoop’ zijn de bekende gemeentelijke en particuliere woningbouwprojecten opgenomen, die de komende jaren ontwikkeld worden. Samen goed voor het toevoegen van ongeveer 1.150 nieuwe woningen. Voor 350 woningen is er nog plek op gemeentegrond maar voor ongeveer 400 woningen is nog geen locatie beschikbaar. Dit nog los van het feit dat de provincie adviseert om plannen te ontwikkelen voor de geprognosticeerde woningbehoefte (1900 woningen) plus 30% (570 woningen) om daarmee planuitval op te vangen. Dat zou impliceren dat voor ruim 1000 woningen nog een locatie moet worden gevonden.
De keuze voor nieuwe locaties (ongeacht of deze gesitueerd zijn binnen of buiten bsd) hangt nauw samen met alle andere thema’s uit de omgevingsvisie en is direct gekoppeld aan de leefbaarheid en ontwikkeling van onze kernen.

Om te voorkomen dat inwoners worden gedwongen weg te trekken uit onze gemeente zijn nieuwe bouwlocaties gelegen buiten stedelijk gebied onvermijdelijk. Richting de provincie blijven we ons inzetten om dit mogelijk te maken. Met betrekking tot bouwen binnen bsd doen we onderzoek naar de mogelijkheid om verlies aan openbaar groen elders te compenseren met een nader vast te stellen hoeveelheid vierkante meters openbaar groen waarmee we een te sterke verdichting en verlies aan groen voorkomen.

Elk woningbouwproject kent zijn specifieke risico's. Een tweetal risico's doen opgeld voor in ieder geval een groot aantal van onze bouwprojecten.

Een van deze risico is het gevolg van het wegvallen van het PAS (Raad van State-uitspraak eind mei 2019). Voor projecten waarbij sprake is van stikstofuitstoot zijn minimaal extra onderzoek en maatregelen noodzakelijk. Maatregelen die kunnen resulteren in een langere doorlooptijd, extra kosten en in het ongunstigste scenario zelfs annulering van een project.

Het tweede risico is gerelateerd aan de ontwikkeling van de luchthaven Schiphol en meer specifiek aan de zogenaamde aanvullingsregeling Geluid Omgevingswet. In de Luchtvaartnota biedt de rijksoverheid groeiperspectief aan Schiphol. Onze gemeente ligt onder de aanvliegroutes van Schiphol . Dit betekent dat het bouwen van woningen mogelijk nog verder wordt beperkt. De gemaakte afspraken over ‘Wonen & Vliegen’ komen daarmee onder druk te staan.
De mate waarin onze projecten risico lopen is afhankelijk van de ministeriële keuzes die worden gemaakt met de Luchtvaartnota 2020-2050 en meer specifiek ten aanzien van de aanvullingsregeling Geluid Omgevingswet. In deze regeling worden de rekenregels voor de cumulatie van geluid voor luchtvaart aangescherpt. Toepassing van deze regeling betekent een zwaardere motivatieplicht voor nieuwe woningbouwlocaties hetgeen de ontwikkeling van projecten ernstig kan frustreren of zelfs blokkeren.


In onderstaande tabel zijn de projecten opgenomen waaraan in 2021 en verder wordt gewerkt.

Projecten die na 2021 starten zijn niet in de tabel opgenomen.

Project

2020

2021

2022

2023

2024

2025

> 2026

Woningbouw

Zuidhoek

OO OO

<<

Buytewech-Oost

OO <<

Buytewech-Noord

## ## 

## ## 

OO OO

OO OO

OO OO

OO OO

OO OO

Lindelaan

## ## 

## ## 

## ## 

OO OO

OO OO

OO <<

Scholenlocaties Ter Aar

## ## 

## ## 

OO OO

OO OO

<<

Herontwikkeling Vlinderlocatie

## ## 

## ## 

## ## 

OO OO

OO OO

<<

Damstaete

OO <<

Langeraar Oost

OO OO

OO <<

De Verwondering

OO OO

OO OO

OO OO

OO OO

<<

Teylerspark I

OO <<

Teylerspark II

## ## 

## ## 

## ## 

OO OO

OO OO

<<

Land van Koppen fase 1 en 2

OO OO

OO <<

Gemeentehuis Zevenhoven

OO OO

<<

Vrouwenakker-West

## ## 

## ## 

OO OO

OO OO

OO <<

Tochtpad Noordeinde

   ##

## ## 

OO OO

OO OO

<<

Bedrijventerreinen

Schoterhoek II

OO OO

OO OO

OO OO

OO OO

OO OO

<<

Opstalontwikkeling

IKC Ter Aar + sporthal

OO OO

OO OO

<<

IKC Zevenhoven

OO OO

OO OO

<<

Herinrichting

Noordse Buurt

OO OO

OO OO

OO OO

<<

De hierboven genoemde woningbouwprojecten zijn opgenomen in het ‘Integraal woningbouwprogramma Nieuwkoop’ waarin de kaders voor deze projecten zijn bepaald. De programmering van deze projecten is gebaseerd op het doelgroepenbeleid. Waar deze programmering tot verliesgevende grondexploitaties leidt, zal dekking worden gezocht binnen de reserve woningbouw.

Actueel grondbeleid is een belangrijke voorwaarde voor het realiseren voor onze ruimtelijke ambities.
In 2021 wordt een nieuwe nota 'Grondbeleid 2021-2025' gepresenteerd; een breed en integraal beleidsdocument in samenhang met andere vastgestelde beleidsdocumenten.

Deze pagina is gebouwd op 11/17/2020 16:32:01 met de export van 11/17/2020 14:15:47