BEGROTING 2021
portal

Thema

Thema Milieu

Wat willen we bereiken?

Klimaatadaptatie

  • Volledig klimaat adaptief handelen vanaf 2020.

Het klimaat verandert. We krijgen vaker te maken met kortstondige hevige neerslag en langere perioden van droogte. Deze klimaatverandering heeft een grote invloed op onze leefomgeving.
Als gemeente moeten wij ervoor zorgen dat schade door hittestress, wateroverlast, droogte en overstromingen zo min mogelijk toeneemt en door daarmee rekening te houden bij de aanleg van nieuwe woonwijken, het herinrichten van de openbare ruimte.

In de samenwerking Holland Rijnland zijn in 2018 de eerste besluiten genomen naar aanleiding van het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (klimaatbestendige planontwikkeling). Als vervolg hierop is een  vervolgtraject uitgewerkt voor de eerste drie stappen van het Deltaplan: de (regionale) stresstesten, de te voeren risicodialogen en een uitvoeringsagenda.

In 2019 en 2020 hebben wij de stresstesten uitgevoerd met als doel inzicht te krijgen in de risico’s binnen de gemeente m.b.t. wateroverlast, hitte en droogte. Dit is gebeurd aan de hand van een digitale klimaatatlas waarin de verwachte effecten van de klimaatverandering inzichtelijk zijn gemaakt. Deze effecten zijn berekend met behulp van modellen en zijn gebaseerd op de landelijke afspraken in het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (DPRA).
De uitkomsten vormden een basis voor het Basis RioleringsPlan (BRP) en het Gemeentelijke RioleringsPlan (GRP), welke plannen in 2020 zijn afgerond.
De resultaten van de stresstesten zijn daarnaast het vertrekpunt voor de risicodialogen met gebiedspartners, waarmee wij in 2021 starten. De risicodialogen zijn interactieve gesprekken welke  als doel hebben de bewustwording van de kwetsbaarheid van de woon- en leefomgeving voor klimaat extremen te vergroten. Vervolgens worden concrete maatregelen geformuleerd om de woon- en leefomgeving klimaat bestendiger te maken. Hierbij benutten wij koppelkansen voor de energietransitie en vergroening van de stedelijke omgeving. De risicodialogen moeten in 2021 leiden tot een uitvoeringsagenda voor de komende jaren.

Wat gaan we er voor doen?

Duurzaam afvalbeleid

  • Een duurzame afvalinzameling met draagvlak onder onze inwoners.
  • De hoeveelheid restafval per inwoner is honderd kilogram of minder.
  • Het percentage hergebruik van afvalstoffen bedraagt vijfenzeventig procent of meer.

Per 1 januari 2020 zijn wij gestart met het nieuwe afval inzamelsysteem, gebaseerd op diftar.
Dit heeft geleid tot een sterke afname van de hoeveelheid restafval en een toename van het scheidingspercentage. De hoeveelheid restafval per inwoner is afgenomen van 212 naar 107 kg per jaar en het scheidingspercentage is toegenomen van 62 naar 77%.
Onze prioriteit ligt ook in 2021 nog op het verder optimaliseren van de inzameling, met als doel de hoeveelheid restafval verder terug te brengen tot maximaal 100 kg per inwoner per jaar.
Daarnaast is het wenselijk de inzameling van oud papier te verbeteren. Door te zorgen voor een kwalitatief beter aanbod en daarmee het voorkomen van afkeur, het verbeteren van de inzamellogistiek o.a. door het verbeteren van de samenwerking met de verenigingen, kan een kostenbesparing worden bereikt.
De laatste jaren zien wij een toename van het aanbod van grof huisafval op de Milieustraat van 10% per jaar. Om die toename van hoeveelheden te beheersen gaan wij onderzoeken wat de oorzaak is van die toename.

Deze pagina is gebouwd op 11/17/2020 16:32:01 met de export van 11/17/2020 14:15:47