BEGROTING 2021
portal

Thema

Thema Zorg en leefstijl

Onder dit thema valt de uitvoering van de jeugdwet en maatschappelijke ondersteuning (Wmo):

Wat willen we bereiken?

Zorg en leefstijl
Wat willen we bereiken?

  • Een inclusieve Nieuwkoopse samenleving waarin iedereen mee kan doen.
  • Een zorglandschap dat past bij de zorg- en ondersteuningsvraag van onze inwoners.
  • Adequate en passende zorg voor inwoners die dat nodig hebben waarbij de kosten beheersbaar blijven.
  • Gemeentelijke regie en sturing op zorg en ondersteuning (versterking van integrale aanpak).
  • Ontschotting van bestaande budgetten in het sociaal domein om een innovatieve aanpak van complexe problemen mogelijk te maken 'werken vanuit de oplossing'.
  • Een effectieve preventieaanpak die de zorgvraag beperkt.
  • Zorg is dichtbij en toegankelijk georganiseerd.

Wat gaan we ervoor doen?
In 2021 gaan we verder met de maatregelen op het gebied van vroegsignalering en preventie
het doel is om in een vroeger stadium mensen te helpen en betere zorg- en hulpverlening te bewerkstelligen. Mogelijk levert dat in de toekomst ook op dat er minder uitgegeven hoeft te worden aan zorg- en hulpverlening. Dat zal het komende jaar moeten blijken. Voor de uitvoering van dit programma verwachten we geen extra middelen nodig te hebben.

In 2021 gaan we verder met uitwerking en uitvoering van het lokale gezondheidsbeleid. Samen met partners in het zorgdomein en daarbuiten werken we aan een samenleving die onze inwoners stimuleert en helpt om zo gezond mogelijk te leven.

Wmo
Wat willen we bereiken?

  • Passende ondersteuning zodat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.
  • Toegankelijke maatschappelijke ondersteuning voor inwoners die dat nodig hebben, in de buurt georganiseerd.
  • Het beheersbaar houden van de kosten voor maatschappelijke ondersteuning.

Wat willen we bereiken in 2021?

  • We willen in 2021 de passende Wmo maatwerkvoorzieningen ingekocht hebben.
  • We willen goede en beschikbare Wmo hulp in 2022.
  • We willen beter inzicht in de effecten van de geleverde ondersteuning.
  • We willen meer vorm geven aan de sturing en monitoring in het sociaal domein.   

Wat gaan we ervoor doen?
In 2021 besteden we de Wmo maatwerkvoorzieningen opnieuw aan. Het betreft de opdrachten zorg en ondersteuning, hulpmiddelen en hulp bij het huishouden. We hebben na afloop van deze aanbestedingen goede en beschikbare ondersteuning ingekocht. Bij de aanbestedingen gaan we uit van het meest optimistische scenario uit de gedane onderzoeken. Hierbij bestaat het risico dat de daadwerkelijke aanbesteding negatiever uitvalt dan de huidige beschikbare middelen.
Wat betreft de aanbesteding voor zorg en ondersteuning streven we na om deze samen te voegen met de aanbesteding ondersteuning met wonen. Voor deze beide vormen van ondersteuning heeft het de voorkeur integraal vanuit dezelfde visie te werken. Het is belangrijk om inzicht te hebben in de effecten van de geleverde ondersteuning. In 2021 geven we meer vorm en invulling aan de monitoring en sturing binnen het sociaal domein.

Zorg en wonen
Wat willen we bereiken?

  • Iedereen die in onze gemeente woont kan beschikken over passende voorzieningen/woning

(-aanpassing) en of ondersteuning om zo zelfstandig 3-4 mogelijk te wonen.

  • Geen inwoner van onze gemeente slaapt op straat omdat er geen voorziening is om mensen te helpen.

Wat willen we bereiken in 2021?

  • In 2021 worden de welzijnsbezoeken uitgevoerd waarbij ook een wooncoach meegaat.
  • In 2021 willen we de maatschappelijke zorg ingekocht hebben in Rijnstreekverband op zo’n manier dat voor al onze inwoners een passende voorziening aanwezig is zo gewoon en dichtbij mogelijk.

Wat gaan we er voor doen?
In 2021 gaan we verder met het uitvoeren van welzijnsbezoeken. Deze bezoeken geven ons niet alleen inzicht in individuele problematiek maar helpen ons ook om knelpunten te signaleren en aan te pakken die samenleving breed spelen.

In 2021 bereiden we de doordecentralisatie van de maatschappelijke zorg voor. Dit betekent dat we naast de aanbesteding zorg en ondersteuning ook een aanbesteding ondersteuning met wonen in de markt zetten. We streven ernaar deze aanbestedingen samen te voegen.

Goed bereikbare en betaalbare jeugdhulp
Wat willen we bereiken?

  • Onze jeugd groeit gezond en veilig op en gezinnen krijgen adequate ondersteuning wanneer dit nodig is.
  • Doelmatige inkoop en organisatie van jeugdhulp 2022 voor onze gemeente en de regio op basis van het Koersdocument Zorglandschap.
  • Regionaal wat moet, lokaal wat kan.
  • Versterken van het werken volgens het principe een gezin, een plan, een regisseur.
  • Beheersbare kosten van jeugdhulp door versterking van de preventie en stimuleren kosten bewust handelen.

Wat gaan we daarvoor doen?

  • Inkooptraject jeugdhulp starten op basis van het vastgestelde koersplan, rekening houdende met actuele ontwikkelingen.
  • Acties inzetten om de kosten van jeugdhulp beter te beheersen.
  • We gaan door met de uitvoering van preventief jeugdbeleid

Preventie
Door het treffen van tijdelijke preventieve voorzieningen, neemt de kans op inzet zwaardere zorg af. We doen in Holland Rijnland verband mee met de pilot Praktijk Ondersteuner Huisartsenzorg jeugd (POH) en we zetten de onderwijsmiddelen in voor meer ondersteuning op scholen. Daarnaast gaat het bijvoorbeeld om ondersteuning van ouders met lichamelijke, psychische of sociale problemen die niet in aanmerking komen voor de Kinderopvangtoeslag, omdat één of beide ouders niet werken en de opvoeding en verzorging van hun kind(eren) (tijdelijk) niet meer aan kunnen. Kinderopvang kan dan een oplossing zijn. Een ander voorbeeld is de inzet van ondersteuning in het gezin. Tijdelijk komt er een gezinscoach een aantal dagdelen meedraaien in het gezin.

Aanbesteding jeugdhulp 2022
In 2020 is de aanbesteding voor jeugdhulp als gevolg van de coronacrisis verschoven naar 2021. Bij deze aanbesteding gaan we uit van het meest optimistische scenario uit de gedane onderzoeken. Hierbij bestaat het risico dat de daadwerkelijke aanbesteding negatiever uitvalt dan de huidige beschikbare middelen. De regionaal lopende contracten zijn met een jaar verlengd. Een uitzondering daarop vormt de overeenkomst met de Coöperatie Jeugd- en gezinsteams. De gemeenten in Holland Rijnland hebben ervoor gekozen om de overeenkomst te verlengen met 6 maanden. Wij zijn voornemens voor de 2e helft van 2021 een overeenkomst aan te gaan voor een periode van 6 maanden tot 1-1-2022. Vanaf 1-1-2022 start naar verwachting de nieuwe jeugdhulpaanbieder.

In 2021 zullen we op basis van het vastgestelde Koersdocument Zorglandschap een integrale overeenkomst aangaan voor het aanbod van jeugdhulp vanaf 2022. Hierbij zal zo veel mogelijk aansluiting worden gezocht bij de Rijnstreek maar moet ook rekening worden gehouden met de actuele ontwikkelingen. Van belang hierbij is dat de Minister heeft aangegeven meer invloed te willen op de inkoop van jeugdhulp. Uitgangspunt daarbij is dat naarmate het aanbod specialistischer wordt, de schaal waarop de jeugdhulp wordt ingekocht groter wordt. Wij onderhouden contact met het Ministerie en proberen bij de inkoop zo mogelijk voor te sorteren op deze ontwikkelingen. In de praktijk zal het gevolg zijn dat een groter deel van de jeugdhulp regionaal of boven regionaal moet worden ingekocht. Hierdoor neemt de omvang van de (lokale) integrale opdracht af. Er is echter vooralsnog geen reden de uitgangspunten van het Koersdocument in 2021 te herzien. Daarnaast blijven we de ambitie houden ons als sterke jeugdzorgregio te ontwikkelen en daartoe met de Rijnstreekgemeenten op termijn samen de jeugdhulp aan te besteden.

Dat maakt dat 2021 opnieuw een overgangsjaar wordt, waarbij we ook aandacht moeten hebben voor de jeugdhulp die in 2021 wordt geleverd. In een overgangsjaar is er een risico op verloop van het personeel. In het bijzonder is dat van belang voor het JGT. Met de Coöperatie jeugd en gezinsteams en eventueel de nieuwe aanbieder(s) houden we de continuïteit van de hulpverlening goed in de gaten.

Beheersing financiële risico's.
Helaas moeten we constateren dat de kosten in het sociaal domein steeds verder stijgen. Het verschil tussen inkomsten vanuit het rijk en onze uitgaven neemt jaarlijks verder toe. Wij willen daarom in 2021 inzetten op extra aandacht voor innovatie en sturing in het sociaal domein. We reserveren daar een bedrag van € 250.000 voor. Het doel van deze inzet is de kosten te beheersen en de stijgende kostentrend om te buigen en te beheersen door meer inzicht en overzicht te krijgen in de oorzaken en de achtergronden van kosten verbonden aan deze ontwikkelingen. 

Voor 2021 worden zowel r egionaal en lokaal worden acties ingezet om de kosten beter beheersbaar te maken waarbij een kwalitatief toereikend aanbod van jeugdhulp uitgangspunt is.

Door het uitstel van de Nieuwkoopse aanbesteding Jeugdhulp zetten we ook in 2021 Jeugdhulp nog volledig in via de TWO Holland Rijnland en de coöperatie JGT. De begroting van de TWO voor 2021 is gebaseerd op het uitgavenniveau van 2019, verhoogd met de OVA 2020 en 2021 en tariefstijgingen in de pleegzorg.

Wat gaan we er voor doen?

Deze pagina is gebouwd op 11/17/2020 16:32:01 met de export van 11/17/2020 14:15:47