BEGROTING 2021
portal

Thema

Thema Bestuur

Wat willen we bereiken?

  • Uitgangspunt voor onze werkzaamheden is, dat we de kracht van de samenleving stimuleren, meer ruimte geven aan de samenleving en ondersteunen.
  • Waar mogelijk en gewenst maken we als partners deel uit van netwerken in de samenleving en geven zo vorm en inhoud aan het begrip 'van buiten naar binnen' werken.

Wat gaan we er voor doen?

In 2021 zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Bij deze verkiezingen verwachten wij een grote opkomst. Er zijn nog geen aanwijzingen dat de techniek van het stemmen (rode potlood en grote vellen papier) zal wijzigen. Ook bij deze verkiezingen zullen vragen om mee te doen met de pilot om de stemmen in detail de dag na de verkiezingen te tellen.
Medio 2021 zal worden gestart de voorbereiding van de verkiezingen voor de gemeenteraad in maart 2022. Van alle verkiezingen vraagt dit de meeste voorbereiding en inzet vanuit de gemeente.

De gemeente Nieuwkoop is een actieve partner in de regio. Dat in het belang van Nieuwkoop maar ook in het gezamenlijk belang van een sterke regio. We liggen echter ook aan de grens van het gebied. Samenwerking maar vooral contact met buurgemeenten buiten de regio vinden we belangrijk en daar besteden we ook aandacht aan. Dit ook in het besef dat voor Nieuwkoop heel belangrijke maatschappelijke en economische ontwikkelingen (Schiphol, Greenport Aalsmeer) zich daar afspelen. Ook de problematiek van de stikstof speelt veel ruimer dan alleen binnen de eigen gemeente en gemeenten binnen Holland Rijnland.

Binnen onze gemeente hechten wij aan het bestaan van onze dorpsraden. Deze zijn van en voor de dorpen en het is aan de dorpen om vorm en inhoud van deze dorpsraden te bepalen. Wij kennen nu zeven dorpsraden (verenigingen), die in 11 van de 13 kernen actief zijn. De Meije kent zijn eigen structuur ook vanwege de ligging in drie gemeenten en twee provincies. Voor de kern Nieuwkoop zijn we in 2019 gestart met de voorbereiding van dorpsraden of andere voor het (grotere) dorp Nieuwkoop passende vormen.  
Wij willen ten minste een keer per jaar bestuurlijk overleg met de dorpsraden en per dorp nemen we op hoofdlijnen de planning van de activiteiten vanuit de gemeente in het dorp door. In dit overleg kunnen ook wensen en plannen vanuit de dorpsraden worden ingebracht.  Naast het Verenigingsloket is ook de Coördinator dorpsgericht werken beschikbaar voor overleg en advisering aan de dorpsraden. In het algemeen stellen wij vast dat dorpsraden steeds meer positie hebben en op vele niveaus vanuit de organisatie contacten bestaan.

Dorpsgericht werken
Na vaststelling van het strategisch kader dienstverlening, participatie en communicatie zal binnen het onderdeel participatie een nieuw participatiebeleid worden opgesteld.

Binnen dit beleid zal de rol en status van de dorpsraden een goede plaats worden gegeven.  Doel is om de dorpsraden goed te positioneren, zodat zij in een vroeg stadium betrokken worden bij het participatie proces. In 2021 zal er aandacht zijn voor de nadere uitwerking van de rol van de dorpsraden.

Deze pagina is gebouwd op 11/17/2020 16:32:01 met de export van 11/17/2020 14:15:47