BEGROTING 2021
portal

Thema

Thema Openbare orde en veiligheid

Wat willen we bereiken?

  • Nieuwkoop is een gemeente waar iedereen zich veilig voelt en is.
  • Wijken zijn ingericht met aandacht voor sociale veiligheid.
  • Verbeterde veiligheid in en rondom het huis bij senioren.
  • Gezond gedrag met betrekking tot alcohol en drugs.
  • Nabijheid van politie, brandweer en ambulance.

Wat gaan we er voor doen?

Het handhavings- en veiligheidsbeleid is vastgesteld door de raad. In 2021 wordt meer specifiek geïnvesteerd op:

  • de BOA-Kerntaken
  • verkeersveiligheid
  • high impact crime
  • mensenhandel
  • ondermijning
  • verslavingsproblematiek

Overlastfeiten
Toezicht en handhaving op overlastfeiten is een kerntaak van het gemeentelijke BOA-Toezicht. Ook al zijn de resultaten verbeterd, naast afval, (jeugd) overlast en alcoholgebruik blijft het accent in navolging van de Veiligheidsmonitor 2019 (mei 2020) liggen op hondenbeleid (opruim- en aanlijnplicht), parkeren en verkeersveiligheid en meer in het bijzonder op snelheidsovertredingen.
Voortzetting van het beleid geldt ook voor de strategie van primaire communicatie, voorlichting, informeren en waarschuwen. Repressieve sancties zijn noodzakelijk complementair aan de rol van gastheerschap.

High Impact Crime
Ook de cijfers van high impact crime (zoals inbraken, diefstal, vernielingen en overvallen) laten een verbetering zien. Om de vermogensdelicten nog verder terug te dringen blijven wij inzetten op een goede communicatie over deze soorten criminaliteit, in het belang van bewustwording bij de inwoners. Om de veiligheid in Nieuwkoop te waarborgen, wordt er ook actief toegezien en gehandhaafd.

Ondermijning
Criminaliteitsonderzoeken worden in verschillende gremia behandeld. De Ondermijningstafel is er daar één van, zowel op regionaal als op lokaal niveau. Lokaal worden de cases per gemeente behandeld. Doel van de regionale overlegstructuur is van elkaar te leren en om verbanden tussen lokale dossiers te kunnen leggen.
In opdracht van het Regionaal Bestuurlijk Overleg wordt in 2020 voor elke gemeente een Ondermijningsbeeld opgesteld. Dat document vormt voor de aanpak van ondermijning de basis voor het beleid en de uitvoering ervan in 2021 en volgende jaren.

Integrale controles
Elk jaar worden met verschillende publieke partners (voornamelijk politie, omgevingsdienst, brandweer en Belastingdienst) gezamenlijke controles uitgevoerd op één of meer voor dat jaar geselecteerde gebieden. Deze activiteit richt zich hoofdzakelijk op bepaalde vormen van bedrijvigheid, waarvan het feitelijke gebruik niet precies (meer) duidelijk of zelfs volstrekt onbekend is.
Doel van deze integrale controles is gebruiksvormen te reguleren of te handhaven, al naar gelang deze al dan niet verboden zijn. De gebiedskeuze wordt jaarlijks bestuurlijk gemaakt.
Complementair daaraan vindt vanuit dezelfde doelstelling ook meer incidenteel gericht onderzoek plaats naar feitelijk gebruik van voormalige, al dan niet leegstaande en afgelegen (bedrijfs-)gebouwen.

Alcohol en drugs

Verslavingsproblematiek, voornamelijk alcohol- en drugs, op openbare orde-gebied en op sociaal vlak, wordt op diverse terreinen behandeld. De partners raken steeds beter op elkaar afgestemd. Daarbij blijven partijen van elkaar leren en dragen de ervaringen bij aan verdere verbeteringen, zowel wat betreft inhoud als wat betreft het proces.
In 2020 is beleid gemaakt om sociale problemen die ook veiligheid treffen (sociale calamiteit/ maatschappelijke onrust), doelmatiger en effectiever te kunnen behandelen. De eerste ervaringen met nieuwe plan van Aanpak Voorkomen Escalatie/AVE zijn positief. Onze inzet is er op gericht dat proces nog verder te verbeteren.

Huisvesting arbeidsmigranten
De behoefte aan arbeidsmigranten en hun huisvesting neemt nog altijd toe. Ook in de gemeente Nieuwkoop speelt dat concreet. Op steeds meer adressen vindt bewoning door arbeidsmigranten plaats, zonder dat wij daar volledig inzicht in hebben. Veelal is onbekend waar en onder welke omstandigheden arbeidsmigranten worden gehuisvest.
In 2020 waren er weer diverse signalen en meldingen van illegale huisvesting, (brand-) onveilige bewoning, overbewoning en huisvesting in (voormalige) bedrijfsgebouwen. Recente signalen, constateringen en ontwikkelingen zijn aanleiding de projectmatige controles te intensiveren. Integraliteit, samenwerking met publieke partners als brandweer, politie, Omgevingsdienst, Belastingdienst en douane, is daarbij leidend uitgangspunt.

Corona (COVID-19)
In 2020 is de wereld getroffen door een uitbraak van het Corona-virus. Dat heeft wereldwijd voor een crisissituatie gezorgd. Om het virus het hoofd te bieden zijn mondiaal en op nationaal niveau ingrijpende maatregelen genomen, met navenante maatschappelijke en economische effecten. De crisisorganisatie heeft ook nadrukkelijk beslag gelegd op het toezicht op en de handhaving van de noodmaatregelen. Zolang er voor mensen geen werkzaam vaccin beschikbaar is, moeten wij er rekening mee houden dat de corona-crisis ook in 2021 nog substantiële invloed op het dagelijkse leven heeft, ook voor alle gemeenten.

Deze pagina is gebouwd op 11/17/2020 16:32:01 met de export van 11/17/2020 14:15:47